Back2Balance

THERAPEUTISCHE PRAKTIJK

Behandelvormen

 Er zijn verschillende soorten behandelvormen:

  • Triggerpointtherapie
  • Bindweefseltherapie
  • Percutane Electrolyse Therapie (EPTe)
  • Medical Taping
  • Therapeutische massage
  • Dry Needling
  • Reflexzonetherapie

Bindweefseltherapie
Deze therapievorm wordt toegepast bij hardnekkige klachten als andere vormen van behandeling niet het juiste resultaat bereikt hebben of niet toepasbaar zijn. Bij deze techniek worden inwendige organen en/of orgaansystemen beinvloed. Er wordt gekeken of de klachten die u heeft in verband staan met stoornissen in het functioneren van bepaalde organen, botten of spieren. Deze stoornissen uiten zich in verklevingen en spanningen in het onderhuids bindweefsel. Over het algemeen zijn er meerdere behandelingen nodig om de doelstelling te bereiken. Na enkele behandelingen leert het lichaam de prikkels kennen, waardoor de gewenste effecten sneller optreden. De behandelingen zullen daarom rustig beginnen en verder worden uitgebouwd.

Medical Taping
Deze bijzondere vorm van tapen komt van oorsprong uit Japan, het is een tape techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van de natuurlijke herstelprocessen van het lichaam. De tape activeert het zenuwstelsel en circulatiesystemen in het algemeen, waardoor sneller herstel plaatsvindt. Deze tape kan dagen blijven zitten en is hypoallergeen, waardoor er een prettig draagcomfort ontstaat.

Percutane Electrolyse Therapie

Percutane Electrolyse Therapie ( EPTe) is een nieuwe behandelmethode en zeer effectief bij ontstoken of chronisch ontstoken pezen. Vooral daar waar reguliere behandelingen onvoldoende hebben geholpen worden goede resultaten behaald en ook met wetenschappelijke publicaties ondersteund.

Door middel van een echografie in de praktijk kan heel nauwkeurig het probleemgebied worden bepaald. De behandeling bestaat uit een heel klein naaldje (vergelijkbaar met dry needling of acupunctuur) dat nagenoeg pijnloos op de pijnlocatie wordt ingebracht. Vervolgens wordt er 1 a 2 minuten een lichte stroomimpuls toegediend waarvan de intensiteit per behandeling wordt aangepast. Lokaal wordt de bloedcirculatie verhoogd en de aanmaak van groeihormoon gestimuleerd waardoor het lichaam zich als het ware zelf gaat herstellen.

Indicaties zijn o.a.:
¨ Schouderpees / kniepees
¨ Achillespees
¨ Hielspoor of gerelateerde klachten
¨ Tenniselleboog

Triggerpoint Therapie
Allereerst zal worden begonnen met het herkennen van het pijngebied van de patient. De therapeut kijkt welke spieren de pijn kunnen veroorzaken en onderzoekt deze spieren. De triggerpoints bevinden zich in een verharde streng en voelen bij onderzoek aan als een plaatselijke verdikking. De patient ervaart door druk de herkanbare pijn. De therapie zal gericht zijn op het inactiveren van de triggerpoints, waardoor de spierspanning verdwijnt.

Dry Needling
Dry Needling is een nieuwe behandelmethode van de Neuromusculair therapeut. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op deze manier snel en langdurig ontspannen. De behandeling is gericht op het ‘uitschakelen’ van triggerpoints. Via het gericht aanprikken met het naaldje worden deze punten gevonden en gedeactiveerd. Daarna raken de spieren snel en langdurig ontspannen.