Back2Balance

THERAPEUTISCHE PRAKTIJK

Klachten en behandelingen

 Praktijk Back2Balance heeft zich in de loop der jaren gespecialiseerd in spier en pees problematiek en biedt u hiervoor diverse behandelvormen:

 • Dry Needling
 • Bindweefseltechnieken
 • Extracorperale ShockWave Therapie
 • Medical Taping
 • Percutane Electrolyse Therapie (EPTe)
 • Therapeutische massagevormen
 • Echografie op het gebied van Spier-Pees-Gewrichtsproblematiek
 • Reflexzone therapie 
 • Voetreflexologie

Dry Needling
Dry Needling is een effectieve behandelmethode van de Neuromusculair Therapeut. Door middel van een speciale naaldtechniek worden spieren aangeprikt en raken op deze manier snel en langdurig ontspannen. De behandeling is gericht op het ‘uitschakelen’ van triggerpoints. Via het gericht aanprikken met het naaldje worden deze punten gevonden en gedeactiveerd. Daarna raken de spieren snel en langdurig ontspannen. Meer over dry needling leest u hier!

Bindweefseltechnieken
Deze therapievorm wordt toegepast bij hardnekkige klachten als andere vormen van behandeling niet het juiste resultaat bereikt hebben of niet toepasbaar zijn. Bij deze techniek worden inwendige organen en/of orgaansystemen beïnvloed. Er wordt gekeken of de klachten die u heeft in verband staan met stoornissen in het functioneren van bepaalde organen, botten of spieren. Deze stoornissen uiten zich in verklevingen en spanningen in het onderhuids bindweefsel. Over het algemeen zijn er meerdere behandelingen nodig om de doelstelling te bereiken. Na enkele behandelingen leert het lichaam de prikkels kennen, waardoor de gewenste effecten sneller optreden. De behandelingen zullen daarom rustig beginnen en verder worden uitgebouwd.

Chronische pijn wordt veelal veroorzaakt door ontstekingen en/of verkalking van een spier, pees of slijmbeurs. Ook verkrampte spieren of spierknopen (trigger points) kunnen veel pijn veroorzaken.

Extracorporeal ShockWave-Therapie (ESWT)

Deze behandelvorm wordt beschouwd als een van de meest innoverende ontwikkelingen in de recente pijnbehandeling van het bewegingsapparaat.

Wat is shockwave therapie?

Shockwave therapie (extracorporale shockwave therapie, ESWT) is een techniek waarbij met schokgolven (geluidsgolven) pijnlijke zones worden behandeld. Deze (hoogenergetische) geluidsimpulsen verplaatsen zich via een apparaat vanaf de buitenkant van het lichaam (‘extracorporaal’) naar het gebied dat wordt behandeld. Daardoor wordt de stofwisseling en de bloedcirculatie van het pijnlijke gebied verbeterd, waardoor het lichaam wordt gestimuleerd om dit te herstellen en de pijn afneemt. Een ander effect van ESWT is dat het kalkafzettingen op gewrichtsvlakken en in peesweefsel kan lostrillen, deze kalk wordt uiteindelijk door het lichaam weer geresorbeerd.

Medical Taping
Deze bijzondere vorm van tapen komt van oorsprong uit Japan, het is een tape techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van de natuurlijke herstelprocessen van het lichaam. De tape activeert het zenuwstelsel en circulatiesystemen in het algemeen, waardoor sneller herstel plaatsvindt. Deze tape kan dagen blijven zitten en is hypoallergeen, waardoor er een prettig draagcomfort ontstaat.

Percutane Electrolyse Therapie
Percutane Electrolyse Therapie ( EPTe) is een nieuwe behandelmethode en zeer effectief bij geïrriteerd peesweefsel of chronisch peesklachten. Vooral daar waar reguliere behandelingen onvoldoende hebben geholpen worden goede resultaten behaald.  In onze praktijk hebben we middels deze technieken al heel wat mooie resultaten geboekt waar conventionele behandeltechnieken weinig tot geen resultaten gaven. Met wetenschappelijke publicaties is deze techniek in diverse landen ondersteund. Lees hier meer over EPTe.

Echografie

Praktijk Back2Balance heeft de diagnose-mogelijkheden uitgebreid met een echografie-apparaat. Echografie is voor ons een perfect middel om op betrouwbare wijze afwijkingen aan het gewrichts-, spier-, en peesapparaat vast te stellen. echoHierbij kan men denken aan doeningen van de schouder, elleboog, hand/pols, heup, knie, voet en enkel. Echografie is pijnloos en niet schadelijk.

Bij echografie wordt gebruik gemaakt van hoog frequente trillingen. De huid wordt ingesmeerd met gel, waarna de echokop op de huid wordt geplaatst. De uitgezonden geluidsgolven worden door het weefsel in het lichaam teruggekaatst en het geluid wordt vervolgens door het apparaat in een elektrisch signaal omgezet. Op het scherm ontstaat zo een beeld van witte, grijze en zwarte tinten.

Door het gebruik van echografie kan sneller een diagnose worden gesteld en daarmee de juiste behandelstrategie worden gestart. Daarnaast kan er tijdens de behandelingen de ontwikkeling van de aandoening worden bekeken en zonodig het behandelplan worden aangepast. Voorafgaand aan een behandeling is de echografie een uitstekend middel om de aangedane regio exact te bepalen en dan pas te behandelen. Meer weten over echografie, klik dan op de link:

Reflexzone therapie: Voetreflexologie

Voetreflexologie gaat ervan uit dat de voet een afspiegeling is van ons gehele lichaam. Veel zenuwbanen eindigen in onze voeten. Deze zenuwuiteinden zijn verbonden met organen en orgaansystemen. Door het geven van drukpunt massage op deze zenuwuiteinden (de reflexzones) kunnen de blokkades in het lichaam worden opgeheven.

Voetreflexologie is een effectieve natuurgeneeskundige therapie die bij klachtbehandeling, preventief en ter ontspanning kan worden ingezet.

De eerste afspraak begint met een intakegesprek gevolgd door een voetonderzoek.

Bij welke klachten kan het helpen?

 • Bij lichamelijke klachten zoals: vaak verkouden zijn, benauwdheid, last van maag en/of darmen, hoofdpijnklachten, klachten aan het bewegingsapparaat zoals stijve nek/schouders en/of onderrugklachten, hormonale verstoringen (menstruatieklachten, PMS, overgangsklachten, schildklier onbalans) RSI, gewrichten en wervelkolom, reuma, astma, hoofdpijn/migraine. Ook bij voetklachten zelf zoals hielspoor en Morton neuroom (beklemde zenuw in de bovenvoet).
 • Bij psychische klachten zoals: stress, slapeloosheid, depressie, verlies/rouw, burn-out, overspannenheid, onevenwichtigheid.
 • Bij vage klachten zoals: vermoeidheid, geen energie om de dag door te komen of buikpijn, hoofdpijn zonder dat er oorzaak te vinden is.
 • Ter ontspanning, het brengt lichaam en geest tot rust en er gaat een preventieve werking vanuit.

Wat doet het?

 • Bevordert ontspanning en welbevinden
 • Geeft vrije doorstroom van energie
 • Zorgt voor (extra) afvoer van afvalstoffen
 • Stimuleert de doorbloeding
 • Activeert en ondersteunt het zelfgenezend vermogen
 • Vergroot weerstand
 • Kan pijnklachten doen afnemen