Back2Balance

THERAPEUTISCHE PRAKTIJK

Behandelvormen

 Er zijn verschillende soorten behandelvormen:

  • Triggerpointtherapie
  • Bindweefseltherapie
  • Dorn/Breuss Methode
  • Medical Taping
  • Therapeutische massage
  • Dry Needling
  • Reflexzonetherapie

Bindweefseltherapie
Deze therapievorm wordt toegepast bij hardnekkige klachten als andere vormen van behandeling niet het juiste resultaat bereikt hebben of niet toepasbaar zijn. Bij deze techniek worden inwendige organen en/of orgaansystemen beinvloed. Er wordt gekeken of de klachten die u heeft in verband staan met stoornissen in het functioneren van bepaalde organen, botten of spieren. Deze stoornissen uiten zich in verklevingen en spanningen in het onderhuids bindweefsel. Over het algemeen zijn er meerdere behandelingen nodig om de doelstelling te bereiken. Na enkele behandelingen leert het lichaam de prikkels kennen, waardoor de gewenste effecten sneller optreden. De behandelingen zullen daarom rustig beginnen en verder worden uitgebouwd.

Medical Taping
Deze bijzondere vorm van tapen komt van oorsprong uit Japan, het is een tape techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van de natuurlijke herstelprocessen van het lichaam. De tape activeert het zenuwstelsel en circulatiesystemen in het algemeen, waardoor sneller herstel plaatsvindt. Deze tape kan dagen blijven zitten en is hypoallergeen, waardoor er een prettig draagcomfort ontstaat.

Dorn Therapie
De Dorn/Breuss Methode is een behandeltechniek waarmee op een relatief zachte manier een scheefstand in bekken en wervelkolom wordt gecorrigeerd. Het begin van rugklachten zit in een beenlengteverschil, hiermee wordt het bekken aan een kant omhoog geduwd, waardoor de onderste rugwervels onder druk komen te staan en pijnklachten gaan geven. Ook uitstraling in het been en knieklachten zijn hier vaak het gevolg van. Daarnaast zien we ook pijnklachten en scheefstand in de wervels tussen de schouderbladen en beperking in het naar links en rechts kijken.

Tijdens de behandeling beginnen we met het corrigeren van beenlengteverschil, daarna wordt het bekken weer rechtgezet en scheefstand in de wervelkolom (scoliose) gecorrigeerd. De client beweegt zelf arm/been/hoofd tijdens de correctie. Hierdoor is deze behandeling een stuk zachter dan andere manuele behandelvormen. Pijnklachten zullen vaak direct verminderen en ook is het over het algemeen meer beweging voelbaar in het bekken tijdens het bukken.

Triggerpoint Therapie
Allereerst zal worden begonnen met het herkennen van het pijngebied van de patient. De therapeut kijkt welke spieren de pijn kunnen veroorzaken en onderzoekt deze spieren. De triggerpoints bevinden zich in een verharde streng en voelen bij onderzoek aan als een plaatselijke verdikking. De patient ervaart door druk de herkanbare pijn. De therapie zal gericht zijn op het inactiveren van de triggerpoints, waardoor de spierspanning verdwijnt.

Dry Needling
Dry Needling is een nieuwe behandelmethode van de Neuromusculair therapeut. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op deze manier snel en langdurig ontspannen. De behandeling is gericht op het ‘uitschakelen’ van triggerpoints. Via het gericht aanprikken met het naaldje worden deze punten gevonden en gedeactiveerd. Daarna raken de spieren snel en langdurig ontspannen.